از آنجایی که ترکیه در فاصله نزدیکی با کشور ما قرار گرفته و از جهات مختلف مانند فرهنگ، ارزش پول، هزینه های زندگی و … شباهت هایی وجود دارد، کار در استانبول برای ایرانیان بسیار مورد توجه قرار گرفته است. علاوه بر این ترکیه می تواند به عنوان یک سکوی پرتاب برای مهاجرت به کشورهای دیگر نیز محسوب شود. از این رو در سال های اخیر ایرانیان زیادی ترکیه را برای مهاجرت شغلی انتخاب می کنند. پیدا کردن کار و فعالیت در زمینه های مختلف شغلی در استانبول نیاز به داشتن اطلاعات کافی در این زمینه دارد. اگر شما هم قصد مهاجرت به ترکیه و کار کردن در استانبول را دارید، پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب همراه هارا گدیم باشید.
وضعیت زندگی و کار در استانبول برای ایرانیان
همانطور که می دانید ترکیه دارای موقعیت جغرافیایی خاصی است و به عنوان گذرگاه آسیا و اروپا محسوب می شود. اقتصاد ترکیه با وجود اینکه یک کشور پیشرفته محسوب می شود در سالهای اخیر دچار بحران هایی شده است. اما باز هم به عنوان یک مقصد مناسب جهت مهاجرت شغلی ایرانیان به شمار می رود.
ارزش پول ترکیه نزدیک به ارزش پول کشور ما بوده و هزینه های زندگی در بسیاری از موارد تفاوت آنچنانی با ایران ندارد. استانبول یکی از مهمترین شهرهای ترکیه است که به عنوان مرکز فرهنگی و اقتصادی شناخته می شود. به خاطر وجود شرکت های مختلف داخلی و بین المللی و از همه مهمتر رونق صنعت گردشگری، در استانبول موقعیت های شغلی مختلفی وجود دارد.
وضعیت زندگی و کار در استانبول برای ایرانیان به نسبت سایر شهرهای ترکیه بهتر است و در حوزه های مختلف افراد می توانند مشغول به فعالیت شوند. ایرانیان می توانند با دریافت ویزای شغلی و کار در استانبول از مزایای مختلفی بهره مند شوند.
پیدا کردن کار در استانبول
مهمترین موضوع برای کار کردن در استانبول، پیدا کردن شغل مناسب است. شما در صورتی می توانید در ترکیه مشغول به کار شوید که از طرف یک کارفرما پیشنهاد کاری داشته باشید. یعنی پیش از رفتن به ترکیه باید از روش های مختلف مانند سایت های کاریابی و … شغل مناسبی را پیدا کنید.
بسیاری از کارفرماهای ترکیه به دنبال نیروهای مهاجر هستند، زیرا علاوه بر هزینه دستمزد پایین مهاجران نسبت به شهروندان ترکیه، ممکن است برخی از مهاجران از تخصص و رزومه قوی برخوردار باشند. بنابراین اولین قدم جهت کار در استانبول برای ایرانیان پیدا کردن شغل و کارفرما است.
مسئله مهم دیگری که در پیدا کردن کار در استانبول تاثیر بسیار زیادی دارد، تسلط بر زبان ترکی و انگلیسی است. اگر تسلط کامل یا نسبی بر روی زبان های ترکی و انگلیسی داشته باشید علاوه بر اینکه راحتتر کار پیدا می کنید، می توانید در زمان فعالیت خود نیز زودتر به پیشرفت دست پیدا کنید.
به جز استفاده از سایت های کاریابی شما می توانید به صورت حضوری نیز در استانبول به دنبال کار باشید. البته این روش مشکلات و سختی های خاص خود را دارد اما ممکن است بتوانید شغل مناسبی را بیابید. ترکیه به مهاجران به ویژه ایرانیان که نیازی به دریافت ویزا برای ورود به این کشور ندارند اجازه می دهد به مدت 2 ماه در این کشور مشغول به کار و فعالیت شوند.
شما می توانید با ویزای توریستی به ترکیه رفته و در استانبول به دنبال شغل باشید. پس از پیدا کردن شغل مناسب و شروع فعالیت در آن، اگر مورد تایید کارفرما قرار بگیرید، می توانید ویزای توریستی را به ویزای کاری تبدیل کنید.
دریافت ویزای کار در استانبول
برای کار کردن در ترکیه و استانبول همانطور که گفته شد افراد نیاز به دریافت ویزای کاری دارند. با اخذ این ویزا اجازه اقامت به ایرانیان در ترکیه داده می شوند و می توانند به زندگی و کار بپردازند. به طور کلی اجازه کار در استانبول به چهار نوع تقسیم می شود که عبارتند از:
اجازه کار موقت
اجازه کار موقت با داشتن دعوت نامه کاری از طرف کارفرما به مهاجران داده می شود. دولت ترکیه این امکان را فراهم کرده تا مهاجران مختلف مانند ایرانیان با داشتن پیشنهاد کاری از طرف کارفرماهای ترکی یا بین المللی بتوانند به مدت یکسال به طور قانونی در این کشور زندگی و کار کنند. بعد از دوره یکساله برای دوره های 2 ساله و سه ساله می توانید اجازه کار را تمدید کنید و تا 6 سال با اجازه کار موقت ترکیه کار کنید.
اجازه کار دائم
کسانی که به مدت طولانی در ترکیه زندگی و کار می کنند می توانند اجازه کار دائم را دریافت کنند. درواقع اجازه کار دائم همان شهروندی ترکیه است که به افرادی که بالای 8 سال اجازه کار موقت دارند داده می شود. با اخذ این نوع مجوز تمام مزایای شهروندی ترکیه نیز به شما اختصاص می یابد.
اجازه کار مستقل
این مجوز به افرادی داده می شود که پس از 5 سال کار در ترکیه بتوانند تاثیرات مثبتی بر روی اشتغال داشته باشند. به عنوان مثال برخی از مهاجران که سرمایه گذاری کرده و شرکتی را در استانبول ثبت کرده باشند، اگر مجموعه آنها موفق بوده و تاثیرات مثبتی در اقتصاد داشته باشد، می توانند مجوز کار مستقل را دریافت کنند.
یا افرادی که در مجموعه های ترکی و بین المللی فعالیت می کنند، اگر پس از 5 سال کار موقت بتوانند به درجه ای دست پیدا کنند که توانایی مستقل کار کردن را داشته باشند، اجازه کار مستقل داده می شود.
اجازه کار فیروزه ای
این اجازه کار بسیار خاص بوده و هر شخصی داده نمی شود. اجازه کار فیروزه ای به مهاجرانی داده می شود که از تحصیلات بالا، تخصص ها و مهارت های منحصربفرد و تجارب شغلی زیادی برخوردارند. این افراد با داشتن کارت فیروزه ای، تمام حقوق شهروندی ترکیه را خواهند داشت و برای فرصت های شغلی در ترکیه می توانند کارت خود را به کارفرمایان ارائه دهند.
مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای کار ترکیه
برای استخدام ایرانیان در ترکیه و کار در استانبول مدارکی مورد نیاز است. این مدارک برای اجازه اقامت، اجازه کار یا همان ویزای شغلی مورد استفاده قرار می گیرند.
مجوز کاری و نامه قرارداد متقاضی و کارفرما
- اصل گذرنامه
- مدارک هویتی و شناسایی
- 4 قطعه عکس
- گواهی نامه سلامت
- عدم سوپیشینه
- مدارک تحصیلی
- رزومه کاری
فرصت های شغلی در استانبول
فرصت های شغلی در استانبول متنوع هستند و شما با توجه به نوع مدرک تحصیلی و مهارت هایی که دارید می توانید یکی از آنها را انتخاب کنید. برخی از ایرانیان به دنبال پیدا کردن کار در مجموعه های ترک یا بین المللی هستند و برخی دیگر به عنوان سرمایه گذار قصد دارند کسب و کار خود را در استانبول راه اندازی کنند.
ترکیه به عنوان گذرگاهی مهم بین اروپا و آسیا شناخته می شود و همین امر موجب شده شرکت های بین المللی مختلفی در حوزه های گوناگون مانند بازرگانی و تجارت در این شهر فعالیت کنند. یکی از فرصت های شغلی مهم در استانبول کار در این شرکت ها می باشد.
وجود جاذبه های گردشگری مختلف مانند اماکن باستانی و تاریخی، تفریحات متنوع، رستوران ها و کافه ها، هتل های متعدد و … استانبول را به توریستی شهر ترکیه تبدیل کرده است. سالانه گردشگران زیادی از کشورهای مختلف به استانبول سفر می کنند. از این رو فرصت های شغلی در حوزه گردشگری متقاضیان زیادی دارد. فعالیت در این زمینه یکی از اصلی ترین موقعیت های کار در استانبول برای ایرانیان محسوب می شود.
علاوه بر این موارد زیر را می توان به عنوان مشاغل مورد نیاز ترکیه و استانبول برای آقایان و خانم ها معرفی کرد:
فرصت های شغلی آقایان در استانبول
- مهندسی
- فروشندگی
- صنعت ساختمان
- کارگر ساده
- نجاری
- خیاطی
- آرایشگری
- تعمیرکار لوازم خانگی
فرصت های شغلی خانم ها در استانبول
- خیاطی
- بازیگری و مدلینگ
- مهمانداری
- منشی
- آرایشگری
- فروشندگی
- عکاسی
- بازاریابی
- ماساژ و خدمات اسپا
مشاغل ممنوعه در استانبول
با اینکه تنوع بالایی از موقعیت های شغلی جهت کار در استانبول برای ایرانیان وجود دارد، اما فعالیت در یکسری از مشاغل نیز دارای محدودیت هایی می باشد. این مشاغل حتی برای افرادی که دارای اقامت دائم در ترکیه هستند نیز در دسترس نمی باشند و دولت ترکیه فقط اجازه کار به افراد بومی را در این مشاغل می دهد. از مهمترین این کارها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پزشکی
- پرستاری
- دندانپزشکی
- مامایی
- داروسازی
- دامپزشکی
- مدیریت بیمارستان و مراکز درمانی
- کاپیتان یا ناخدا کشتی
- صیادی و صادران آبزیان
- غواصی
- صنایع دفاعی
- گمرک
- مشاغل امنیتی
سخن پایانی
کار در استانبول برای ایرانیان در سالهای اخیر متقاضیان زیادی داشته است. افراد زیادی به دنبال پیدا کردن کار در ترکیه و زندگی در استانبول هستند. مشکلات اقتصادی در کشور ما و میل به پیشرفت باعث شده ایرانیان زیادی ترکیه را برای مهاجرت انتخاب کنند. فرصت های شغلی متنوع و متعددی به ویژه در زمینه گردشگری و تجارت و بازرگانی در استانبول وجود دارد که افراد می توانند یکی از آنها را انتخاب کنند. البته این نکته نباید فراموش شود که کار کردن به عنوان یک مهاجر در کشوری غریبه مشکلات و دشواری های زیادی دارد. اگر شما هم قصد مهاجرت شغلی به ترکیه و استانبول را دارید امیدواریم مطالب ارائه شده توسط هارا گدیم برایتان مفید واقع شده باشند.